Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και ποια τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου;

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι το πιο κοινό αυτοάνοσο νόσημα και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει τα κύτταρα του θυρεοειδή αδένα ως δικά του, τους επιτίθεται και σταδιακά τα καταστρέφει, οδηγώντας τελικά σε υποθυρεοειδισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί ασθενείς με Hashimoto παρουσιάζουν συμπτώματα που συνδέονται με τον θυρεοειδή, ακόμη και όταν οι αιματολογικές τους εξετάσεις δείχνουν ότι ο θυρεοειδής τους είναι ρυθμισμένος. 

Πρόκειται για μία νόσο που προσβάλλει συχνότερα το γυναικείο φύλο, λόγω του ιδιαίτερου μεταβολικού προφίλ και των πολλαπλών ορμονικών μεταβολών που προκαλούνται στις γυναίκες. Στη Θυρεοειδίτιδα Hashimoto υπάρχει χαρακτηριστικά έντονη διήθηση  του αδένα από λεμφοκύτταρα, η οποία καταστρέφει ολοκληρωτικά τη φυσιολογική αρχιτεκτονική του Θυρεοειδούς. Στη Θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί να εμφανιστεί διόγκωση του Θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη) και όζοι, που συνήθως εγκαθίστανται βραδέως. Ο ασθενής ενδέχεται να μην αντιληφθεί τη βρογχοκήλη, αν αυτή δεν πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τους όζους. Η καταστροφή του αδένα προκαλεί πτώση στις τιμές των θυρεοειδικών ορμονών Τ3 και Τ4 στο αίμα των ασθενών και την άνοδο της TSH ορμόνης.

 Τα  πιο κοινά συμπτώματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα σε ασθενείς με Θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι:

  • αύξηση βάρους  και δυσχέρεια απώλειας κιλών
  • κόπωση, υπνηλία, έλλειψη ενέργειας 
  • ελάττωση της μνήμης και πνευματικής συγκέντρωσης, νευρικότητα 
  • πόνο στις αρθρώσεις και μυϊκές κράμπες
  • διαταραχές περιόδου
  • δυσκοιλιότητα

Έχει βρεθεί ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου του Hashimoto και πρέπει να περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο των ασθενών. Οι τροφές που προάγουν τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς είναι αυτές που περιέχουν βιταμίνη D (σολομός, σαρδέλες, μανιτάρια, κρόκος του αβγού) μαγνήσιο (σπανάκι, ρόκα, μαρούλι, αμύγδαλα και σπόροι κολοκύθας), σελήνιο (τόνος, μαύρο ψωμί, φακές), ψευδάργυρο, καθώς και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α (συκώτι, μουρουνέλαιο και λιπαρά ψάρια). Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι ο καφές μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και να συντείνει αποτελεσματικά στην εξομάλυνση των συμπτωμάτων της θυρεοειδίτιδας Hashimoto.