Βελονισμός

Είναι από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στον πλανήτη. Πατρίδα του είναι η Κίνα, επεκτάθηκε όμως και εφαρμόσθηκε εκτεταμένα σε όλες τις χώρες της Άπω Ανατολής. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει καθιερωθεί σαν ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα σε πολλές αναπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου (Ευρώπη, Αμερική, Μεγάλη Βρετανία). Έγινε δημοφιλής για την παυσίπονη και αναλγητική του δράση, μέσω των ενδορφινών και άλλων νευροχημικών ουσιών που παράγονται κατά τον βελονισμό  και αλλάζουν την επεξεργασία του πόνου από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Οι ενδορφίνες ανήκουν στην οικογένεια των απιοειδών ουσιών και προσφέρουν στον ασθενή αναλγησία.  Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα έχει δείξει ότι ο βελονισμός ρυθμίζει και ισορροπεί το ανοσοποιητικό σύστημα, το σύστημα των ενδοκρινών αδένων,  το σύστημα διαχείρισης του στρες και φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδη δράση του σε πλήθος παθήσεων.

Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά περισσότερες από 100 παθήσεις από όλο το φάσμα των ιατρικών ειδικοτήτων. Εφαρμόζεται επίσημα σε 15 νοσοκομεία της Ελλάδας ως συμπληρωματική θεραπευτική τεχνική. Στερείται παρενεργειών και είναι εντελώς ακίνδυνος όταν εφαρμόζεται από σωστά εκπαιδευμένους ιατρούς. Ο βελονισμός στην Ελλάδα έχει αναγνωριστεί ως ιατρική πράξη (υπουργείο Υγείας 21/2/1980 Αρ.Πρωτ.547/44/1191)

Τα σημεία βελονισμού αποτελούν τρισδιάστατες ανατομικές περιοχές του δέρματος και των μυών, συνήθως βρίσκονται στη πορεία περιφερικών νεύρων και νευρικών απολήξεων. Τοποθετούνται 5 έως 15 βελόνες (ανάλογα με την πάθηση) σε ειδικά επιλεγμένα σημεία βελονισμού του σώματος (σωματοβελονισμός).

 • Οι βελόνες είναι μιας χρήσης και ειδικά συσκευασμένες ώστε να χρησιμοποιούνται από το γιατρό χωρίς αυτός να τις ακουμπάει.
 •  Η τοποθέτηση είναι ανώδυνη. Η τεχνική είναι τέτοια ώστε να μην προκαλείται πόνος στον άρρωστο. Το βάθος ένθεσης εξαρτάται από τον σωματότυπο και τη περιοχή του σώματος που αυτές τοποθετούνται.
 •  Οι βελόνες παραμένουν στα σημεία βελονισμού για 15 έως 45 λεπτά. Κατόπιν αφαιρούνται.
 • Μετά το βελονισμό ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητά του χωρίςπρόβλημα (να οδηγήσει, να εργαστεί, να διασκεδάσει).
 • Οι θεραπείες εκτελούνται με συχνότητα 2 έως 3 θεραπείες την εβδομάδα.
 • Για μια πλήρη αγωγή απαιτούνται από 8 έως 12 συνεδρίες βελονισμού.
 • Κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορούν παράλληλα να λαμβάνονται φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής. Αυτά δεν αλλοιώνουν το αποτέλεσμα της θεραπείας.
 • Ο βελονισμός δεν είναι μόνο ένα καλό παυσίπονο. Είναι μια θεραπεία που έχει μεσοπρόθεσμη – μακροπρόθεσμη δράση. Ένα καλό αποτέλεσμα διαρκεί μήνες ή χρόνια.

Όπως αναφέραμε παραπάνω στο Βελονισμό ιδιαίτερα λεπτές βελόνες τοποθετούνται σε ειδικά σημεία του σώματος, γνωστά σαν “σημεία βελονισμού” με σκοπό:

 • Να θεραπεύσουμε διάφορες παθήσεις.
 • Να ανακουφίσουμε τον άρρωστο από βασανιστικά συμπτώματα.
 • Να προλάβουμε την εκδήλωση μιας ασθένειας.
 • Να τονώσουμε και να αναζωογονήσουμε γενικά τον οργανισμό.
 • Να σταματήσουμε τον οξύ ή χρόνιο πόνο.
 • Να ελαττώσουμε τα φάρμακα σε μια χρόνια πάθηση.
 • Να καταπολεμήσουμε τη παχυσαρκία, το κάπνισμα, τον αλκοολισμό.
 • Να περιορίσουμε το θεραπευτικό αδιέξοδο που συναντάμε συχνά σε χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις.

Ειδικές μορφές βελονισμού αποτελούν ο ηλεκτροβελονισμός και ο ωτοβελονισμός.

Ηλεκτροβελονισμός

 Ο ηλεκτροβελονισμός είναι μία μέθοδος που εφαρμόζεται ευρέως τα τελευταία χρόνια στην κλινική πράξη, ενισχύοντας τα αποτελέσματα του κλασικού βελονισμού. Στον ηλεκτροβελονισμό οι βελόνες, αφού τοποθετηθούν στα σημεία βελονισμού που έχουν επιλεγεί, διαμέσου ηλεκτροδίων συνδέονται με μια ειδική συσκευή, από την οποία παράγεται ηλεκτρικό ερέθισμα ελεγχόμενης συχνότητας και έντασης. Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούν σαν πηγή ενέργειας εναλλασσόμενο ρεύμα χαμηλής τάσης (3-15 V). Ανάλογα με τις ηλεκτρικές παραμέτρους που χρησιμοποιούμε και τα σημεία βελονισμού που εκλεκτικά διεγείρουμε, μπορούμε να επιτύχουμε αναλγητική, μυοχαλαρωτική, αγχολυτική, αντικαταθλιπτική ή άλλη δράση.

Σημαντικές παράμετροι του ηλεκτροβελονισμού είναι η συχνότητα και η ένταση. Οι χαμηλές συχνότητες (2 Hz) προκαλούν την απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα βραδεία επίτευξη διάχυτης αναλγησίας και μεγάλη διάρκεια του αναλγητικού αποτελέσματος. Οι υψηλές συχνότητες (100 – 200 Hz) προκαλούν την απελευθέρωση δυνορφινών στο νωτιαίο μυελό, με αποτέλεσμα ταχεία αλλά τοπική αναλγητική δράση, μικρής διάρκειας. Ενδιάμεσες συχνότητες (15 Hz) προκαλούν την ταυτόχρονη απελευθέρωση ενδορφίνης και δυνορφίνης. Σχεδόν σε όλες τις παθήσεις που εφαρμόζεται ο κλασικός βελονισμός μπορεί να εφαρμοστεί και ο ηλεκτροβελονισμός, κυρίως όμως στην αντιμετώπιση του οξέως και χρόνιου πόνου (π.χ αυχενικό σύνδρομο, νευραλγία τριδύμου, οσφυαλγία, παρέσεις νεύρων κ.λ.π), πρόσφατα δε και στην ιατρική αισθητική (θεραπεία ρυτίδων, λιπόλυση). Η διάρκεια κάθε συνεδρίας ηλεκτροβελονισμού καθορίζεται από τη νόσο που αντιμετωπίζεται, από τη γενική κατάσταση του ασθενή και από τις ηλεκτρικές παραμέτρους της συσκευής ηλεκτροθεραπείας που χρησιμοποιείται. Κατά προσέγγιση απαιτούνται 10 έως 30 λεπτά θεραπείας.

Ωτοβελονισμός

Ο ωτοβελονισμός στηρίζεται στην θεωρία ότι το αυτί είναι ένα μικροσύστημα και όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος έχουν αντιπροσώπευση στο πτερύγιο του αυτιού, δηλαδή στο πτερύγιο του αυτιού έχουμε μια απεικόνιση όλου του ανθρώπινου σώματος υπό τη μορφή εμβρύου.

Ο ωτοβελονισμός στηρίζεται στην  ψηλάφηση για την ανεύρεση επώδυνων σημείων στο αυτί με τη βοήθεια συσκευών ανίχνευσης. Δηλαδή, όταν υπάρχει κάποια παθολογία του ανθρώπινου σώματος ανιχνεύονται ζώνες αυξημένης ευαισθησίας στην περιοχή του πτερυγίου του αυτιού. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι με το μόνιμο ερεθισμό που προκαλούν οι βελόνες του ωτοβελονισμού οι οποίες είναι ημιμόνιμες και μπορούν να παραμείνουν στο αυτί του ασθενούς εως και 2 εβδομάδες, η θεραπεία είναι συνεχής και οι επισκέψεις του ασθενούς στο γιατρό μειώνονται, άρα μειώνεται και το κόστος.

Ο ωτοβελονισμός έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην παχυσαρκία, καθότι μειώνει το αίσθημα της πείνας, στη βουλιμία και ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Επιπλέον φαίνεται ότι έχει θεραπευτική δράση στην βελτίωση των αγχωδών διαταραχών και των διαταραχών ύπνου. Μία πολύ σημαντική θεραπευτική ένδειξη του ωτοβελονισμού είναι και η διακοπή καπνίσματος

 

Οι σημαντικότερες εφαρμογές του βελονισμού είναι σε

 • Χρόνιο πόνο (οστεοαρθρίτιδα, παγιδευτικές νευροπάθειες, νευραλγίες, πόνος μετά από λοίμωξη με έρπη ζωστήρα)
 • Μυοσκελετικές παθήσεις ( οσφυαλγία, ισχιαλγία, αυχενικό σύνδρομο, τενοντίτιδες, επικονδυλίτιδες)
 • Απώλεια βάρους
 • Διακοπή καπνίσματος
 • Αγχώδεις διαταραχές
 • Διαταραχές ύπνου
 • Κεφαλαλγίες, ημικρανία
 • Αλλεργική ρινίτιδα