Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι ένα νόσημα των οστών που χαρακτηρίζεται από προοδευτική “αποδυνάμωση” του οστού με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος των καταγμάτων. Πιο ειδικά, το φυσιολογικό οστό αποτελείται από ένα πλέγμα κολλαγόνου και αλάτων ασβεστίου. Στην οστεοπόρωση υπάρχει απώλεια αυτών των δύο στοιχείων, με αποτέλεσμα το οστό να γίνεται ασθενέστερο. Παγκοσμίως η πιθανότητα μία γυναίκα να πάθει στη ζωή της κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης ανέρχεται μεταξύ 30-40%. Επιπλέον 1ας στους 5 άνδρες πάσχει από οστεοπόρωση και 1ας στους 8 θα υποστεί οστεοπορωτικό κάταγμα, Όταν η οστική μάζα, που χάνεται είναι μεγαλύτερη από αυτήν που αναπληρώνεται, δημιουργείται ένα αρνητικό ισοζύγιο στην οστική μάζα, το οποίο οδηγεί στην εμφάνιση οστεοπενίας και σε πιο προχωρημένο βαθμό οστεοπόρωσης. Η απώλεια οστικής μάζας είναι σταδιακή και συνήθως χωρίς συμπτώματα ή άλλα προειδοποιητικά σημεία. Η βασική εκδήλωση της οστεοπόρωση είναι τα κατάγματα. Κατάγματα εμφανίζονται κυρίως στην σπονδυλική στήλη, το ισχίο και τον καρπό. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων  είναι οι βασικές ορμόνες που καθορίζουν πόσο ασβέστιο μπαίνει και βγαίνει από τα οστά. Άλλες ορμόνες είναι τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη, οι ορμόνες των επινεφριδίων, και οι ορμόνες της υπόφυσης.

Στα αίτια της οστεοπόρωσης συγκαταλέγονται η δίαιτα χαμηλή σε ασβέστιο, η έλλειψη βιταμίνης D,  η εμμηνόπαυση, η  έλλειψη άσκησης  και  η καθιστική ζωή, το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος, οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης, ορμονικές διαταραχές (θυρεοειδούς, παραθυρεοειδών, επινεφριδίων κ.ά.), υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα και φάρμακα (κορτιζόνη, διουρητικά, αντιδιαβητικά κ.α.).

Η διάγνωση της οστεοπόρωσης γίνεται με ειδικές εξετάσεις αίματος και με τη μέτρηση οστικής πυκνότητας. Η μέτρηση οστικής πυκνότητας γίνεται με ένα μηχάνημα DEXA (dual energy X-ray absorptiometry). Συνήθως η μέτρηση γίνεται σε ένα από δύο σημεία του σώματος, στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή στο ισχίο.  Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, και τη σωστή διατροφή από μικρή ηλικία με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D.  Στο ιατρείο μας πραγματοποιείται πλήρης διερεύνηση των αιτιών της οστεοπόρωσης και κατάλληλη αντιμετώπισή της με διατροφικές οδηγίες, συμπληρώματα διατροφής και φαρμακευτική αγωγή