Διαταραχές ενδοκρινών αδένων

Οι ενδοκρινείς αδένες έχουν σαν βασική λειτουργία την παραγωγή ορμονών. Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες-μηνύματα, που αν και φτάνουν σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού, διεγείρουν ορισμένα μόνο από αυτά, τα κύτταρα στόχους, σε εξειδικευμένες βιοχημικές δραστηριότητες. Οι ορμόνες μαζί με το νευρικό σύστημα ρυθμίζουν τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Στους ενδοκρινείς αδένες ανήκουν ο θυρεοειδής, παραθυρεοειδείς, τα επινεφρίδια, το πάγκρεας, ο υποθάλαμος, η υπόφυση, η επίφυση, ωοθήκες και όρχεις. Η παρουσία τους ή η απουσία τους επηρεάζει το μεταβολισμό, την εμφάνιση του ατόμου και τη συμπεριφορά.

Θυρεοειδής

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται κάτω από το λάρυγγα και μπροστά στην τραχεία και παράγει τις ορμόνες θυροξίνη και καλσιτονίνη. Οι ορμόνες αυτές ρυθμίζουν το μεταβολισμό, την ανάπτυξη του οργανισμού και τη δράση του νευρικού συστήματος. Στην παιδική ηλικία η καλσιτονίνη, επηρεάζει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα και την ανάπτυξη του σκελετού.

Παραθυρεοειδείς αδένες

Οι παραθυρεοειδείς αδένες βρίσκονται στην πίσω επιφάνεια του θυρεοειδούς, είναι τέσσερις και εκκρίνουν την παραθορμόνη. Η ορμόνη αυτή ελέγχει την ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα.

Επινεφρίδια

Τα επινεφρίδια είναι δύο, ένα πάνω από κάθε νεφρό. Από την εξωτερική περιοχή τους εκκρίνονται οι ορμόνες αλδοστερόνη και κορτιζόλη. Η αλδοστερόνη ρυθμίζει την ομοιόσταση νερού, νατρίου (Να+) και καλίου (Κ+). Η κορτιζόλη έχει αντιφλεγμονώδη δράση, επηρεάζει το μεταβολισμό και συμμετέχει σε διαδικασίες αντιμετώπισης καταστάσεων έντονου στρες. Από την εσωτερική περιοχή των επινεφριδίων εκκρίνονται ορμόνες, οι σπουδαιότερες των οποίων είναι η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη. Οι ορμόνες αυτές συμμετέχουν στην αντιμετώπιση καταστάσεων στρες και ενεργοποιούν τον οργανισμό(αύξηση καρδιακού και μεταβολικού ρυθμού, του ρυθμού της αναπνοής και της αρτηριακής πίεσης).

Πάγκρεας

Το πάγκρεας σχετίζεται με την έκκριση δύο πολύ σημαντικών ορμονών, της ινσουλίνης και της γλυκαγόνης. Η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και το μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών.

Υπόφυση και Επίφυση

Η υπόφυση θεωρείται ως ο σημαντικότερος αδένας του οργανισμού, διότι ελέγχει τη δράση όλων των άλλων περιφερικών αδένων. Η υπόφυση χωρίζεται σε δύο λοβούς, τον πρόσθιο (αδενοϋπόφυση) και τον οπίσθιο (νευροϋπόφυση). Η επίφυση εκκρίνει την μελατονίνη. Η μελατονίνη παράγεται κυρίως στο σκοτάδι και φαίνεται να σχετίζεται με τον ημερήσιο κύκλο ύπνου–αφύπνισης. Οι ορμόνες της υπόφυσης ρυθμίζουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του οργανισμού από την ανάπτυξη μέχρι την αναπαραγωγή και είναι οι εξής:αυξητική ορμόνη, προλακτίνη, θυλακιοτρόπος, ωχρινοτρόπος, θυρεοειδοτρόπος, φλοιοτρόπος, μελανοτροπίνη. Οι ορμόνες της νευροϋπόφυσης είναι η ωκυτοκίνη και η αντιδιουρητική ορμόνη.

Ωοθήκες και όρχεις

Είναι οι ενδοκρινείς αδένες που σχετίζονται με την παραγωγή φυλετικών ορμονών και την αναπαραγωγή και παράγουν οιστρογόνα και ανδρογόνα αντίστοιχα.

Στο ιατρείο μας αντιμετωπίζονται όλες οι διαταραχές των ενδοκρινών αδένων σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, φυσικά πάντα αξιολογώντας τα αποτελέσματα των αιματολογικών και ορμονολογικών εξετάσεων, καθώς και των αναγκαίων ανά ενδοκρινή αδένα απεικονιστικών εξετάσεων.