Κοιλιακό άλγος

Κοιλιακό άλγος

Ο κοιλιακός άλγος είναι πόνος που γίνεται αισθητός μεταξύ του θώρακα και της βουβωνικής χώρας. Υπάρχουν πολλά όργανα στην κοιλιά. Ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε από αυτά:

 • Όργανα που σχετίζονται με την πέψη :το κατώτερο τμήμα  του οισοφάγου, το στομάχι, το λεπτό και παχύ έντερο, το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη και το πάγκρεας
 • Όργανα που σχετίζονται με την παραγωγή και αποβολή των ούρων: νεφροί, ουρητήρες, ουροδόχος κύστη και ουρήθρα
 • Η αορτή – το μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο του σώματος που διατρέχει κεντρικά προς τα κάτω την κοιλιά και τα υπόλοιπα αιμοφόρα αγγεία της κοιλίας
 • Ο σπλήνας – ένα όργανο που συμμετέχει στον καθαρισμό του αίματος και στον έλεγχο των λοιμώξεων

 

Ωστόσο, ο πόνος μπορεί να προέρχεται από κάπου αλλού  και να αντανακλά στην κοιλιά, όπως η καρδιά και ο πνεύμονας όπως για παράδειγμα ένα έμφραγμα ή να οφείλεται σε βλάβες του δέρματος, των μυών και των οστών, όπως για παράδειγμα ο πόνος από έπη ζωστήρα, από κατάγματα πλευρών ή από μυοσκελετικά νοσήματα. Η ένταση του πόνου δεν αντανακλά πάντα τη σοβαρότητα της πάθησης που προκαλεί τον πόνο. Ο ισχυρός κοιλιακός πόνος μπορεί να οφείλεται σε ήπιες καταστάσεις, όπως αέρια ή τις κράμπες που προκαλεί η ιογενής γαστρεντερίτιδα. Αντίθετα, ο σχετικά ήπιος πόνος μπορεί να υπάρχει σε απειλητικές για τη ζωή παθήσεις, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου ή τα πρώιμα στάδια της σκωληκοειδίτιδας. Ανατοµικά, έχοντας απέναντί µας τον ασθενή, χωρίζουμε την κοιλιά σε 9 διαµερίσµατα, που αντιστοιχούν σε 9 διαφορετικές ανατοµικές περιοχές.

 1. Δεξιό υποχόνδριο
 2. Δεξιά πλάγια κοιλιακή χώρα
 3. Επιγάστριο
 4. Αριστερό υποχόνδριο
 5. Αριστερά πλάγια κοιλιακή χώρα
 6. Περιοµφαλική περιοχή
 7. Δεξιός λαγόνιος βόθρος
 8. Υπογάστριο
 9. Αριστερός λαγόνιος βόθρος

Αναφέρονται ενδεικτικά οι κυριότερες παθήσεις που προκαλούν πόνο στις συγκεκριμένες περιοχές.

Δεξιό υποχόνδριο και Δεξιά πλάγια κοιλιακή χώρα

Η συνηθέστερη πάθηση σε αυτή την περιοχή, είναι η χολοκυστίτιδα δηλαδή φλεγμονή της χοληδόχου κύστης και ο κωλικός χοληφόρων λόγω χολολιθίασης,  δηλαδή  της παρουσίας πέτρας εντός της χοληδόχου κύστεως, Επιπλέον, ο πόνος σε αυτή την περιοχή οφείλεται συχνότερα σε κολικούς του εντέρου, δυσκοιλιότητα, γαστρεντερίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Επίσης, πόνο στο ΔΕ υποχόνδριο  και τη δεξιά πλάγια κοιλιακή χώρα προκαλούν πολύ συχνά φλεγµονές του παχέος εντέρου, όπως εκκολπωματίτιδα και φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου αλλά  και  πολύποδες και κακοήθη νεοπλάσματα της περιοχής.

Επιγάστριο

Σε αυτή την περιοχή, ο πόνος συνήθως έχει προέλευση από το στοµάχι, όπως γαστρεντερίτιδα, γαστρίτιδα, έλκος στοµάχου και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επίσης, παθήσεις του παγκρέατος μπορούν να προκαλούν άλγος  στο επιγάστριο, όπως παγκρεατίτιδα στην οποία ο πόνος  επεκτείνεται ζωστηροειδώς στη δεξιά και αριστερή κοιλιά.

Αριστερό υποχόνδριο και Αριστερή πλάγια κοιλιακή χώρα

Συνήθως ο πόνος σε αυτή την περιοχή οφείλεται σε κολικούς του εντέρου, δυσκοιλιότητα, γαστρεντερίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Επίσης, πόνο στο αριστερό υποχόνδριο προκαλούν πολύ συχνά φλεγµονές του παχέος εντέρου, όπως εκκολπωματίτιδα και φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και  πολύποδες και κακοήθη νεοπλάσματα της περιοχής. Σπανιότερα παθήσεις του σπλήνα μπορεί να προκαλούν τοπικό άλγος στην περιοχή αυτή ή και φλεγµονές της ουράς του παγκρέατος.

Περιοµφαλική περιοχή

Παθήσεις του παγκρέατος (παγκρεατίτιδες, όγκοι) και φλεγµονές του εγκάρσιου κόλου του παχέος εντέρου (κολίτιδες, πολύποδες και όγκοι) εντοπίζονται χαρακτηριστικά σε αυτή την περιοχή. Βέβαια, πολύ συχνές είναι και οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος (οµφαλοκήλες) που παρουσιάζεται σαν επώδυνη διόγκωση της περιοχής και οι οµφαλίτιδες δηλαδή τοπικές φλεγµονές, µε παρουσία δύσοσµου υγρού στον οµφαλό.

Δεξιός λαγόνιος βόθρος

Η συχνότερη αιτία κοιλιακού πόνου στην περιοχή  του δεξιού λαγόνιου βόθρου είναι  η οξεία σκωληκοειδίτιδας. Επίσης, παθήσεις των ουρητήρων, όπως κολικοί και ουρολοιµώξεις προκαλούν πόνο στην περιοχή αυτή. Φυσικά, όπως και στις άλλες περιοχές που αναφέραμε πριν ο πόνος στο δεξιό λαγόνιο βόθρο δεν ξεχνάμε ότι μπορεί να οφείλεται σε κωλικό εντέρου, γαστρεντερίτιδα και δυσκοιλιότητα, φλεγμονές  και κηλες εντέρου. Στις γυναίκες, παθήσεις της δεξιάς ωοθήκης, κυρίως κύστη ωοθήκης και σε έντονο πόνο η συστροφή της ωοθήκης πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν, καθώς και λοιπές γυναικολογικές παθήσεις όπως φλεγμονές πυελικού εδάφους, σαλπιγγίτιδα και ενδομητρίωση.

Υπογάστριο

Οι συχνότερες αιτίες πόνου στην περιοχή αυτή είναι παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος και παθήσεις των γεννητικών οργάνων. Οι ουρολοιμώξεις και προστατίτιδες αποτελούν την συχνότερη αιτία. Στις γυναίκες, πόνο στην ανατομική περιοχή του υπογαστρίου μπορούν να προκαλούν πυελικές φλεγμονές, ινοµυώµατα, ενδομητρίωση, εξωµήτριος κύηση, ενώ στους άνδρες φλεγμονές και συστροφή όρχεων είναι οι πιο συχνές.

Αριστερός λαγόνιος βόθρος

Μια συχνή πάθηση αυτής της περιοχής, κυρίως σε ηλικίες άνω των 40, είναι η εκκολπωµατίτιδα. Φυσικά και άλλες παθήσεις του παχέος εντέρου μπορούν να προκαλούν πόνο στην περιοχή αυτή όπως κήλες, πολύποδες  και φλεγµονώδεις νόσοι του εντέρου. Φυσικά και από το ουροποιητικό σύστημα μπορούμε να έχουμε πόνο στην περιοχή αυτή με συχνότερες αιτίες  κολικούς αριστερού ουρητήρα από πέτρα και ουρολοιμώξεις. Ακόμη, στις γυναίκες, παθήσεις όπως σαλπιγγίτιδα, ενδομητρίωση και κύστεις ωοθήκης μπορούν να προκαλούν πόνο στην ανατομική αυτή περιοχή. 

 

Στο ιατρείο μας διερευνώνται  και αντιμετωπίζονται όλα τα είδη του κοιλιακού πόνου με όλες τις απαραίτητες αιματολογικές, ουρολογικές, απεικονιστικές εξετάσεις,  όπως υπερηχογραφήματα άνω και κάτω κοιλίας, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία κοιλίας και  εξετάσεις κοπράνων.