Υπερλιπιδαιμίες

Τι είναι η Υπερλιπιδαιμία;

Υπερλιπιδαιμία ονομάζεται η παθολογική κατάσταση στην οποία κυκλοφορούν στο αίμα αυξημένες ποσότητες λιπιδίων (χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων). Διάφορες παθήσεις (όπως σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, χρόνια νεφρική νόσος, παχυσαρκία, αλκοολισμός) ή φάρμακα (στεροειδή, θειαζιδικά διουρητικά, οιστρογόνα, κυκλοσπορίνη, αντικαρκινικά) μπορεί να προκαλέσουν υπερλιπιδαιμία, ενώ υπάρχουν και οικογενείς (κληρονομικές) μορφές δυσλιπιδαιμιών.

Τι προκαλεί η Υπερλιπιδαιμία;

Η υπερλιπιδαιμία δεν προκαλεί συγκεκριμένα συμπτώματα. Όμως η διαρκώς αυξημένη κυκλοφορία χοληστερίνης στο αίμα επιταχύνει την γήρανση και καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων του σώματος, διαδικασία που είναι γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση έχει ως αποτέλεσμα την στένωση και σε προχωρημένο στάδιο την απόφραξη των αγγείων και οδηγεί με τη σειρά της σε στεφανιαία νόσο στην καρδιά, εμφράγματα, σε ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και σε χρόνια νεφρική νόσο, μειώνοντας τελικά το προσδόκιμο ζωής.

Τι ονομάζουμε "καλή" και "κακή" χοληστερίνη;

Η χοληστερίνη κυκλοφορεί στο αίμα μας σε διάφορες μορφές αλλά οι δύο κυριότερες είναι οι εξής:
Η LDL-χοληστερίνη (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) ονομάζεται συχνά και «κακή χοληστερίνη», διότι επικάθεται στα τοιχώματα των αγγείων, δημιουργώντας τις λεγόμενες αθηρωματικές πλάκες, δημιουργόντας στενώσεις στα αγγεία,  οι οποίες εμποδίζουν τη ροή του αίματος στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τα άλλα όργανα του σώματος. Όσο ψηλότερα είναι τα επίπεδα της LDL-χοληστερίνης τόσο μεγαλύτερες είναι οι αγγειακές επιβαρύνσεις.
Η HDL-χοληστερίνη (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) ονομάζεται και “καλή χοληστερίνη” μπορεί να απομακρύνει τη χοληστερίνη από τις αρτηρίες. Όσο ψηλότερα είναι τα επίπεδά της HDL-χοληστερίνης στο αίμα, τόσο πιο ευνοημένο είναι το άτομο.

Ποια είναι τα βασικά μέτρα για την αντιμετώπιση της Υπερλιπιδαιμίας;

Η θεραπεία της Υπερλιπιδαιμίας στηρίζεται στη λήψη υπολιπιδαιμικών φαρμάκων, τα κατάλληλα ανά περίπτωση προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.  Τα γνωστότερα φάρμακα της κατηγορίας αυτής είναι οι στατίνες, όμως υπάρχουν και άλλες φαρμακευτικές ουσίες που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, καθώς και φυτικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της Υπερλιπιδαιμίας είναι και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής. Λέγοντας υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής ουσιαστικά εννοούμε αυτό που κανονικά θα έπρεπε να ακολουθεί κάθε  άνθρωπος μιας και περιλαμβάνει:

  • Υγιεινή διατροφή: Ισορροπημένη πρόσληψη από όλες τις κατηγορίες τροφίμων, με έμφαση στα λαχανικά και τα φρούτα, προσεκτική λήψη ζάχαρης και  ανθρακούχων ποτών, με μέτρο κατανάλωση  κόκκινου κρέατος, αλλαντικών  και λιπαρών τροφίμων
  • Σωματική άσκηση: Πέρα από τις ευεργετικές ιδιότητες της σωματικής δραστηριότητας στην καρδιά και τα αγγεία, η τακτική άσκηση βοηθά επιπλέον στην αύξηση της “καλής” HDL-χοληστερίνης στο αίμα.

 

Η γιατρός διαθέτει μακροχρόνια πολυετή κλινική και ερευνητική εμπειρία στην διάγνωση και θεραπεία των διαταραχών χοληστερόλης-τριγλυκεριδίων, τόσο σε παιδιά-εφήβους, όσο και σε ενήλικες, πάντα σύμφωνα με τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες και παράλληλα στην παροχή των κατάλληλων διατροφικών συμβουλών την βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ του κάθε ασθενή.